Hvordan kan man gøre bogføring overskueligt?

Langt de fleste selvstændige står selv for bogføringen, da der oftest ikke er midler til at have en bogholder ansat i opstarten. Mange selvstændige ser deres virksomhed som deres hjertebarn. Derfor er det helt essentielt, at alle selvstændige forstår, hvordan bogføringen lettest kan gribes an. Derudover er det vigtigt at det bliver gjort på den måde, der skaber mest overskud, så virksomheden kan fortsætte.

Skriv en faktura med SumUp Fakturaer

Gør bogføring til en vane

For det første er det vigtigt, at man får gjort bogføring til en vane. Her er det en god ide, hvis man i virksomheden sætter en fast dag af til bogføring. På den måde ved man præcis, hvornår man skal bogføre.

Det er svært at sige, hvor ofte man bør sætte sig ned og se på regnskabet, men tommelfingerreglen er, at man bør gøre det, når der ca. er bilag og posteringer til en hel dags arbejde.

Hvis der ofte bliver sendt fakturaer , betalt regninger eller hvis der generelt er en stor pengestrøm, vil det betyde, at man måske bør have en ugentlig bogføringsdag. Det er langt mere overskueligt, hvis man bogfører løbende, så virksomheden ikke pludselig skal bogføre gamle bilag. Derudover er det også et krav fra bogføringsloven, at regnskabet løbende er opdateret.

Hold orden i bilag

Nøglen til en overskuelig bogføringsproces hænger sammen med orden i bilagene. Hver faktura, tilbud, rykker eller kvittering skal gemmes og indgå som en del af bogføringen. Alle bilag skal, som følge af bogføringsloven, opbevares i minimum 5 år.

Her gælder det også om at finde ud af, hvordan man bedst opbevarer sine bilag. Nogle foretrækker at have dem i kasser, imens at andre hellere vil scanne dem ind. Det er op til hver enkelt at finde et system, der fungerer bedst for virksomheden.

Opsøg hjælp og rådgivning

Medmindre man er bogføringens svar på supermand, vil der være spørgsmål, der dukker op, når man giver sig i kast med bogføringen - og det er ganske normalt!

Der kan opstå spørgsmål omkring, hvordan et regnskabsår afsluttes, eller hvad en faktura skal indeholde. Her er internettet din bedste ven, da internettet bugner af artikler, hvor du kan blive klogere på de emner, der driller dig. Man kan finde svar på rigtig meget, hvis man bare kaster sig ud i søgningen.

Er det derimod et spørgsmål, der omhandler særlige forhold i din virksomhed, kan det være svært at finde svaret på internettet. Her har du to mulilgheder: at opsøge en revisor eller en bogholder.

Opsøg hjælp og rådgivning hos en revisor eller en bogholder

En revisor og en bogholder varetager forskellige opgaver, og derfor er det vigtigt at vide, hvornår man skal vælge en revisor eller en bogholder. Kort sagt kan du søge hjælp hos en revisor, hvis du mangler rådgivning omkring generel udarbejdelse af regnskabet, vigtige deadlines, eller hvis du eksempelvis vil fusionere din virksomhed.

Har du derimod brug for hjælp til den daglige bogføring, og har eksempelvis spørgsmål til hvordan man udbetaler løn, er det en bogholder, der skal kontaktes.

Giv posteringerne en fyldestgørende beskrivelse

Som selvstændig er det også vigtigt at have et overblik over, hvad der er af udgifter. Det er derfor nødvendigt at have styr på alle udgifter, og dertilhørende bilag, således at man hurtigt kan se, hvor mange penge der eksempelvis bruges på markedsføring eller materialer.

Uden at have styr på udgifterne, kan man heller ikke vide, om virksomheden skaber et overskud eller ej.

Saml bogføringen i ét regnskabsprogram

Vejen til en mere overskuelig bogføring går gennem et regnskabsprogram, da alt her er samlet ét sted. Bogføring bliver pludselig meget mere overskueligt, når de forskellige dokumenter ikke befinder sig forskellige steder. Når den ugentlige eller månedlige bogføringsdag kommer, skal man blot bruge sine bilag og sit regnskabsprogram som værktøj.

Ved at have et regnskabsprogram der ligger i skyen, har man også mulighed for at holde sin bogføring ved lige imens man er på farten. Det kan være en stor fordel for dem, der finder det mere overskueligt at bogføre en post straks efter, at den har fundet sted.