Momsregistrering hvornår

I Danmark har vi specifikke retningslinjer for, hvornår en virksomhed skal lade sig momsregistreres.

Reglerne er simple:

  1. Hvis en virksomhed har en omsætning på over 50.000 kr. over en 12-måneders periode skal virksomheden momsregistreres

  2. Hvis en virksomhed har en omsætning på under 50.000 kr. over en 12-måneders periode er det valgfrit, om virksomheden vil lade sig momsregistreres eller ej

Udover de to regler, er der altid brancher, der er fritaget for moms. Det er virksomheder, der bl.a. arbejder inden for undervisning, sundhedssektoren samt finansiering, der ikke skal betale moms.

Lav en faktura med eller uden moms med SumUp Fakturaer

Forskellen på omsætning og overskud

Det der kan være forvirrende for mange selvstændige er forskellen mellem en omsætning og et overskud. Mange forveksler desværre de to, og nogle tror derfor, at man først skal momsregistreres, hvis overskuddet overstiger de 50.000 kr.

Alt efter dækningsgraden i en virksomhed, kan et overskud på 50.000 kr. indikere, at der har været en væsentlig højere omsætning. For at slå det fast: en virksomheds omsætning er det samlede beløb, som virksomheden har solgt for. Modsat er der overskuddet, som er det beløb, som virksomheden har tjent ved at have solgt en vare eller en ydelse.

Valgfri momsregistrering ved omsætning på under 50.000 kr.

Der findes en masse små virksomheder rundt omkring i Danmark, der mest at alt fungerer som hobbyvirksomheder. Mange af dem har typisk ikke den store omsætning, og de har derfor et valg om, hvorvidt de vil momsregistreres eller ej. Da de har en omsætning på under 50.000 kr. er de ikke tvunget til at lade sig momsregistrere, men der kan dog stadig være fordele og ulemper ved alligevel at gøre det.

Fordele og ulemper ved at lade en lille virksomhed momsregistrere sig

Den helt primære fordel ved at lade sig momsregistrere frivilligt er, at der er en lang række udgifter, der kan trækkes fra i skat. En momsregistreret virksomhed kan trække den indgående moms fra, når der købes noget for at sikre virksomhedens fremtidige drift.

Det kan eksempelvis være udgifter til:

  • Transport af varer til kunden

  • Materialer der bruges til fremstilling af varer

  • Køb af aktiver til virksomheden

Overordnet set er det en fordel at få sin virksomhed momsregistreret, hvis man handler med private kunder. Det er derimod en ulempe ikke at lade sig momsregistrere, hvis man handler meget med andre momsregistrerede virksomheder.

Driv en virksomhed med CVR-nummer uden at blive momsregistreret

Det er ikke alle virksomheder, der har et CVR-nummer, eller som er momsregistreret. Man kan sagtens starte en virksomhed, og få et CVR-nummer til virksomheden, uden nødvendigvis at skulle momsregistrere sig samtidig.

Det er oftest en god ide at have et CVR-nummer, da det udadtil virker mere troværdigt, når man handler med andre personer eller virksomheder. Dog er det ikke et krav at være momsregistreret, når man har et CVR-nummer.

Skriv en faktura uden at have et CVR-nummer