Fradrag - Hvad er et fradrag?

Et fradrag er et beløb, der kan trækkes fra indkomsten, som bliver et skattefrit beløb.

Få styr på hvilke fradrag du kan få i en virksomhed og brug SumUp Fakturaer som dit faktureringsprogram.

Der findes en lang række fradrag, som man kan gøre brug af, hvis man opfylder en række betingelser. Størrelsen på fradraget er ens for alle og påvirkes ikke af løn eller andre skatteforhold.

Et fradrag er skattefrit, da fradraget giver den enkelte person et højere skattefrit beløb hver måned. Der findes mange fradrag, og vi har blot taget et udpluk af de allervigtigste. Hvis du vil blive klogere på, hvilke fradrag man kan få i en virksomhed, kan du klikke på det link, der er i boksen ovenfor.

Fradragene kobles til hovedkortet, da det er på det skattekort, at den primære indtægt kører over.

Alle har et personligt fradrag

Alle danskere har et fradrag, der kaldes for et personligt fradrag, som er et fradrag der er ens for alle, og som kun skelnes af, om man er over eller under 18 år gammel. Hvis man er over 18 år, har man i 2020 et personligt fradrag (også kaldet bundfradrag) på 46.500 kr. Er man under 18 år gammel er det personlige fradrag på 36.100 kr.

Personfradraget fratrækkes automatisk fra indkomsten inden, at der betales skat af det resterende beløb. Fradraget fordeles jævnt ud over årets måneder, så man hver måned har et skattefrit beløb.

Fradrag ved kørsel til og fra arbejde

Man kan få et fradrag for transport, hvis man har længere end 12 km. på arbejde, og det fradrag kaldes kørselsfradrag. Det er ligegyldigt, om man går, cykler, tager tog eller kører i bil på arbejdet - det vigtige er blot, at distancen er længere end 12 km. hver vej.

Det er kun muligt at få fradrag for de dage, hvor man rent faktisk tager på arbejde, og det er derfor vigtigt at vide, hvor mange gange man arbejder årligt. Det er selvsagt, at hvis man arbejder deltid så vil man have færre arbejdsdage, hvilket giver et lavere kørselsfradrag, end hvis man arbejder 37 timer/ugentligt.

Skat har udstedt nogle grundsatser for, hvor meget man kan få i fradrag ved kørsel til og fra arbejde:

  • Kører en person mindre end 120 km. tur/retur til arbejde, kan man få et fradrag på 1,98 kr. pr. km.

  • Kører en person mere end 120 km. tur/retur til arbejde, kan man få et fradrag på 1,98 kr. for de første 120 km. og et fradrag på 0,98 kr. for de resterende km.

For at gøre brug af kørselsfradraget skal man rette sin årsopgørelse på Tast Selv i felt 51 og følge anvisningerne.

Fradrag fra småfornødenheder

Virksomheder kan med fordel bruge det oversete fradrag for småfornødenheder. Nogle virksomheder har arbejdspladser, der er langt væk hjemmefra og som kræver overnatning, og i den forbindelse kan man få et fradrag for nogle af udgifterne i den forbindelse. Det kan eksempelvis være udgifter til mad og drikke.

Det er muligt at få op til 130,25 kr. pr. døgn, man er væk hjemmefra, hvor det ikke er muligt at kunne komme hjem og sove.

For at gøre brug af fradraget kræver det, at man er væk hjemmefra i mere end 24 timer, og at ens arbejdsgiver ikke har betalt en for de udgifter på forhånd. Fradraget skal indtastes i felt 53 på årsopgørelsen, som kan tilgås fra ovenstående link.